Galerie

Návody

 Výroba nářadí

"Pro jednoho"

Slovníček

Literatura

Odkazy

Kde co koupit

Napište mi

Vlastní zkušenosti

S odstupem několika měsíců se dívám na stránky, které jsem napsal. Občas jsem někde slíbil, že něco později doplním, občas jsem nechal nějaký problém otevřený. Zkušenosti jsou to nejcenější, co člověk časem získává. Jsou těžko přenosné, ale přece jen je zbytečné zdolávat překážky tam, kde cestu našel již někdo před vámi.

 

 

Kovárna Výběr prostoru, kde, nebo ze kterého chcete kovárnu vybudovat vyžaduje chvíli přemýšlení a zvážení možných komplikací, které může nevhodně postavená kovárna vyvolat. Dejte pozor na to, aby za zdí kovárny nebyla ložnice sousedů, zvlášť, pokud jsou to klid milující důchodci. Hluk a vibrace se nesou stěnou i podlahou !!!
Nízký strop (v mém případě) nedovolí pořádně se rozmáchnout přitloukacím kladivem.

 

Komín Malý průřez komína nenahradí ani jeho zvýšení. Komín je jedna ze základních součástí kovárny a vyplatí se nešetřit na něm. komín o velikosti na 1a1/2 cihly, tedy s otvorem 15x15 cm je málo a není to jen moje vlastní zkušenost. Větší průřez jsem neměl možnost vyzkoušet, ale zvětšení na 2 cihly, tedy otvor 30x30 cm by byl určitě lepší.

 

Kovadlina Začal jsem s 50 kg kovadlinou na špalku. I přes to, že jsem ji na špalku upevnil třmeny, se při kování otřásá a pohybuje celý špalek.
Nedávno jsem si opatřil postarší 150 kg kovadlinu a je to opravdu něco jiného (vřele doporučuji). Pro usazení jsem uřízl sud (asi ve 2/3), okraj zahnul a naplnil štěrkem. Kovadlinu posadil na desku z dvojité vrstvy fošen (křížem položené a hřeby sbité dohormady),  vyříznuté podle tvaru sudu. Sud přesahuje asi 3 cm nad desku - odložené nástroje nepadají dolů.

 

Výheň Rošt ve výhni (samozřejmě mluvím o typu, který mám já), který slouží k regulaci průtoku přiváděného vzduchu, by měl v horní poloze přívod vzduch úplně uzavřít. Pokud se tak neděje, je potřeba výheň rozebrat a vyšroubovat jej kousek nahoru - na táhle je závit.

 

Uhlí Černé uhlí kouří při zatápění i při přiložení. Pokud tedy máte z nějakých důvodů problémy s kouřem (malý komín, obtěžuje to sousedy,...) zkuste topit koksem. Pro zatápění používám do koule zmačkané noviny. Na spodní straně je zapálím, položím do výhně a malinko přidám vzduch. Jakmile vidím, že nezhasnou zasypu je celé uhlím a trochu přidám vzduch. Je to jednodušší a rychlejší než třísky... Určitě to jde i s koulí slámy (ale tu nemám po ruce)

 

Koks Měl jsem možnost vyzkoušet koks a musím uznat, že problém s kouřem zmizel, oheň je klidnější, bez problémů se dosahuje vysoké teploty. Koks se ale malinko hůř roztápí a rychleji vyhasíná, než uhlí. Oheň je potřeba více hlídat. Vznikající "škvára"  se speče na dně výhně a je potřeba oheň rozhrábnout, nechat ji trochu vychladnout, aby ztuhla a pak ji pohrabáčem vytáhnout. po vyčištění od strusky doplňte palivo a nechte opět rozhořet

 

Kropení Když uhlí na povrchu pokropíte vodou, vytvoří spečenou krustu, pod kterou lze dosáhnout vysoké teploty (ne každé uhlí je spékavé). Doporučuji použít to při ohřevu velkých kusů. Ke kropení jsem s úspěchem použil takový ten malý ruční zahradní postřikovač. Pístem se natlakuje vzduch, nastavíte trysku na proud (ne na rozprašování) a pak už jen kropíte, kropíte, kropíte...

 

Svěrák Kovářský svěrák doporučuji, jen ne v mobilním provedení (alespoň ne tak jak jsem jej umístil já) Z důvodu nedostatku jiného matreiálu je na poměrně lehké konstrukci. Při kroucení. ohýbání ... se pohybuje po podlaze a je to nepříjemné. Je to problém, ne každý má tolik místa, aby někde zapustil do země traverzu a na ní dal svěrák.

 

Zpět na stránku Jak postavit kovárnu

Zpět na stránku Základní postupy